Čo získavame s Kristovým kráľovstvom?

Na budúcu nedeľu oslávime sviatok Krista Kráľa. Preto sú na mieste otázky ako je to s Božím kráľovstvom?
Pri tomto uvažovaní si pomôžeme Katechizmom Katolíckej cirkvi. Kristovo kráľovstvo nie je čosi fiktívne, mohli by sme povedať tiež idealistický sen. „Nebeské kráľovstvo založil na zemi Kristus. Toto kráľovstvo žiari ľuďom v Kristovom slove, v jeho skutkoch a v jeho prítomnosti. Cirkev je zárodkom a začiatkom tohto kráľovstva“ (KKC 567).
Ľudia očakávajú lepšie časy a snažia sa k nim dospieť rôzne, aj cestou revolúcií a politickým prevratov, či čohosi podobného v miernejšej forme. Nám veriacim by malo byť však jasné, že cesta k naplneniu Božieho kráľovstva vedie prostredníctvom rešpektovania Krista ako Kráľa nášho života. Tam, kde kraľuje Kristus, nepanuje hriech. „Posledné časy, v ktorých žijeme, sú časy vyliatia Ducha Svätého. Od tej chvíle sa začal rozhodný boj medzi „telom“ a Duchom: „Iba čistá duša môže povedať s dôverou: ,Príď kráľovstvo tvoje.‘ Lebo kto počul Pavlove slová: ,Nech teda nevládne hriech vo vašom smrteľnom tele‘ (Rim 6,12) a ukázal sa čistý vo svojich činoch, myšlienkach a slovách, môže povedať Bohu: ,Príď kráľovstvo tvoje‘“ (KKC 2819).
Ako je teda možné, že vo svete vidieť toľko zloby, nepochopenia, násilia a iných negatívnych vecí? Odpoveď na túto otázku nachádzame v mohutnosti ľudskej slobody, na základe ktorej sa človek môže vzbúriť proti Kristovi Kráľovi a žiť si podľa svojho. V mene slobody však stratí svoju vlastnú slobodu, ale aj iné kvality života.
V súvislosti s týmto si teda uvedomme, že v Božom kráľovstve je vynikajúci život. Život, ktorý všetci očakávame, po ktorom všetci túžime. Pochopme však, že tento vynikajúci život získame iba vtedy, keď sa v slobode rozhodneme pre Krista. Nie proti Kristovi, ktorý je Kráľom. Kráľom, ktorý má úplne jasnú predstavu o pravidlách života v jeho kráľovstve, ktorý nemá jalový volebný program, ale moc všemohúceho Boha. Nech žije Kristus Kráľ, nech žije v našom živote.

Zdieľaj: