Dogma dáva svetlo nášmu životu

V nasledujúcu sobotu slávime prikázaný sviatok Počatie Presvätej Bohorodičky v lone sv. Anny. Podstata tohto sviatku bola vyjadrená aj dogmaticky v roku 1854 pápežom Piom IX. Pravda viery vyjadruje nasledovné:

Cirkev verí, že „preblahoslavená Panna Mária bola od prvého okamihu svojho počatia pre osobitnú milosť a výsadu všemohúceho Boha, vzhľadom na zásluhy Ježiša Krista, Spasiteľa ľudského rodu, uchránená od akejkoľvek poškvrny dedičného hriechu“ (Porov. KKC 487 – 492, 508).

Emeritný pápež Benedikt XVI. však pripomína, že viera v „nepoškvrnené počatie“ jestvuje v Cirkvi od jej počiatkov. Dôkazom toho je aj starobylý hymnus k Presvätej Bohorodičke „Dostojno jesť“.

Tento pojem však býva dnes často chybne interpretovaný. V podstate hovorí o tom, že Boh uchránil Máriu pred dôsledkami dedičného hriechu, a to od samého počiatku jej života. Nehovorí teda o Ježišovom počatí v Máriinom lone. A už vôbecneznehodnocuje sexualitu v kresťanstve v tom zmysle, že by sa muž a žena pri akte splodenia dieťaťa „poškvrňovali“.

Z toho je zrejmé, že to, čo nás v pravom zmysle poškvrňuje a oberá nás o život, je hriech. Hriech oberá človeka o život a jeho kvalitu. A ten, ktorý nás previedol zo smrti do života, je náš Pán. On si pripravil Matku, najčistejšiu Pannu, z ktorej sa narodil. Lebo, keď chce Boh, porodí aj panna.

Potešme sa, že z lásky k nám si Boh pripravil Pannu, Matku, aby z jej čistoty bez hriechu zažiaril Život. Aby sme už neotročili hriechu, ale v ňom mali život.

Zdieľaj: