Zverme sa pod Jej ochranu

Oslávili sme sviatok Presvätej Bohorodičky Ochrankyne. Je to starobylý sviatok. Slávi sa už niekoľko storočí. Z histórie možno spomenúť, že bol zavedený na počesť zjavenia Božej Matky, ktoré sa dostalo blaženému Andrejovi v polovici 10. storočia v blachernskom chráme v Konštantínopole, kde Bohorodička jasne naznačila, že ľud, ktorý ju prosil o pomoc, bude pod jej ochranou. Tak sa aj stalo, nepriateľské vojská boli porazené a ľud ochránený. Ochránila ho Bohorodička, Ochrankyňa.

Takto vnímali a vnímajú Bohorodičku zástupy kresťanského ľudu od počiatku Cirkvi. Je to vyjadrené aj v bohoslužbných textoch sviatku. Napríklad v stichirách na malej večierni Cirkev vyzýva všetkých veriacich, aby oslavovali sviatok Pokrova – Ochrany: „Poďte všetci milujúci sviatok, a oslavujme čestnú Ochranu Božej Matky. Lebo k svojmu Synovi prosebne rozprestrela ruky a svätým plášťom chce pokryť svet. Ústami a srdcom, piesňami a duchovným spevom, so všetkými, čo prichádzajú, oslavujme Svetlo“.

Odkiaľ má Bohorodička takú moc? Veď ju oslovujeme aj Mocná vládkyňa. Odpoveď je v oslovení Bohorodička. Emeritný pápež Benedikt XVI. píše, že je na mieste oslovovať Pannu Máriu ako Božiu Matku. Ak to robíme, vyznávame, že Ježiš nie je len pravý človek, ale aj pravý Boh. Keď prví kresťania viedli medzi sebou spor o tom, kto je Ježiš, stal sa titul Theotokos („Bohorodička“) poznávacím znakom pravovernej interpretácie Svätého písma: Mária neporodila iba človeka, ktorý sa „stal“ Bohom až po svojom narodení, ale už vo svojom tele nosila skutočného Božieho Syna. Táto otázka sa nevzťahuje v prvom rade na Máriu, ale podstatne sa dotýka jadra sporu, či je Ježiš zároveň pravý človek a pravý Boh.

Ježiš nám dal Bohorodičku za našu Matku. Stalo sa to na Golgote, kde zaznelo z Ježišových úst: „Žena, hľa, tvoj syn!“… „Hľa, tvoja matka!“ (Jn 19,26 – 27). Tieto slová, ktorými sa Ježiš obrátil z kríža na Jána, Cirkev od začiatku chápala tak, že nimi bola zverená do Máriinej ochrany. Preto je Mária zároveň našou Matkou. Môžeme sa k nej utiekať a prosiť ju o príhovor
u Boha. Preto sa k nej môžeme obracať s prosbami v každej životnej chvíli vo vedomí, že nás počuje a vypočuje.

Zdieľaj: