Večná im pamiatka!

Máme každodennú skúsenosť s tým, že mnohé veci, ale aj osoby, upadajú do zabudnutia. Veci sú nepodstatné. Nakoniec, všetko sa raz premení nejakým spôsobom na prach. S človekom je to však iné. Ak vnímame výnimočnosť života, ale aj výnimočnosť svojej vlastnej existencie, mocnie najprv pocit, potom aj presvedčenie, že sme veční. Koniec koncov, je to aj jedna zo šiestich hlavných právd, ktorá hovorí, že ľudská duša je nesmrteľná. Večnosť by však mohla byť aj nudná a otravná. Mohla by byť za istých okolností aj prekliatím, ak by bola čisto ľudská, odlúčená od Boha a jeho lásky.

Tu opäť nachádzame učenie Cirkvi ako svetlo, ktoré preniká neistotu, a ktoré nás uvádza do hmatateľnej chuti večnosti, ktorá je ako nevyčerpateľný prameň našich najčistejších túžob po plnom živote. V týchto nasledujúcich dňoch rozmýšľame a pripomíname si našich zosnulých, ale aj miesta večnosti, ako nám ich zjavil Boh. Samozrejme, že túžime po nebi. Pripomeňme si, čo je nebo, aby sme tak upevnili našu túžbu po ňom a snažili pomôcť prísť do neba tým, ktorí sú v očistci. „Nebo je Božie prostredie, príbytok anjelov a svätých a cieľ stvorenia. Slovami „nebo a zem“ označujeme všetko stvorenie“ [Porov. KKC 325 – 327].

Nebo nie je miesto kdesi vo vesmíre. Je to stav večnosti. Nebo je tam, kde sa uskutočňuje Božia vôľa bez najmenšieho odporu. Nebo je aj vtedy, keď život dosiahne najvyššiu intenzitu a blaženosť – taký život však nenájdeme na zemi. Ak sa raz s Božou pomocou dostaneme do neba, čaká na nás to, čo „ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, ani do ľudského srdca nevystúpilo, čo Boh pripravil tým, ktorí ho milujú“ (1 Korí, 9). Toto je náš cieľ.

Peklo je stav definitívneho odlúčenia od Boha a je večné. Ale je aj očistec. Tí, ktorí sú v očistci, prídu raz do neba. Zomreli zmierení s Bohom a ľuďmi, len potrebujú očistenie, kým budú môcť hľadieť Bohu z tváre do tváre. A tu im môžeme pomôcť my a ukončiť ich utrpenie na ceste do neba. Neváhajme pomôcť zosnulým a obetovať za nich svoje modlitby. Využívajme plnomocné odpustky, ktoré Cirkev ako matka ponúka svojim deťom na dosiahnutie neba.

Zdieľaj: