Vstúpili sme do Veľkého pôstu

Minulú nedeľu sme mali v katedrále v rámci výročí Košickej eparchie slávnostnú archijerejskú sv. liturgiu, na ktorej sme si okrem iného pripomenuli a poďakovali za 20 rokov od vzniku nášho Košického exarchátu predchodcu terajšej eparchie. Pripomenuli sme si tiež jubileá nášho preosvieteného vladyku Milana.

Teraz sa však naša pozornosť obracia na Veľký pôst, ktorého prvý týždeň je takmer na konci. Toto dôležité obdobie počas roka má svoj veľký význam. Veľký pôst, iným slovom Svätá štyridsiatnica, sa začína od pondelka po Syropôstnej nedeli a trvá do piatku pred Lazárovou sobotou. Do štyridsiatich dní pôstu počítame aj soboty a nedele. Pôst je obdobím, keď sa máme usilovať o obrátenie, zmenu zmýšľania, máme rozjímať nad svojím životom a plakať nad svojimi hriechmi. Na rozjímanie a sprítomnenie Kristovho spásonosného utrpenia je vyhradený predovšetkým Veľký týždeň. Tieto skutočnosti sa odrážajú aj v bohoslužobnom živote byzantskej cirkvi – v stredy a piatky sa slúži liturgia vopred posvätených darov. Pri nej sa veriacim rozdeľujú vopred posvätené eucharistické dary; bohoslužba nemá anaforu (eucharistický kánon), ani premenenie svätých darov. Je to bohoslužba s najsilnejšie vyjadrenou eucharistickou úctou v byzantskom obrade. Zároveň, na rozdiel od liturgie sv. Jána Zlatoústeho či sv. Bazila Veľkého, obsahuje mnoho kajúcich prvkov – najmä hlbokých poklôn.

Zamyslime sa ešte nad niektorými myšlienkami z Posolstva pápeža Františka na Pôstne obdobie 2017: „Pôstne obdobie je novým začiatkom; cestou, ktorá vedie k istému cieľu: Veľkej noci vzkriesenia, Kristovmu víťazstvu nad smrťou. Táto doba nám adresuje dôraznú výzvu na obrátenie: kresťan sa má obrátiť k Bohu „celým svojím srdcom“ (Joel 2, 12), nesmie sa uspokojiť len s priemerným životom, ale má rásť v priateľstve s Pánom. Ježiš je verným priateľom, ktorý nás nikdy neopustí, lebo i keď hrešíme, trpezlivo čaká na náš návrat k nemu, a týmto čakaním prejavuje svoju vôľu odpustiť.“

Neváhajme prichádzať do katedrály na pôstne liturgie, či iné pôstne pobožnosti, a využime každý deň svätopôstnej doby k modlitbe, pôstu a almužne.

Zdieľaj: