TÖRTÉNELMÜNK – ÉLETÜNK

Az első görög katolikus templomot Kassa központjában 1882 és 1886 között építették, a mellette álló parókia épülete viszont 30 évvel idősebb. Az építkezési munkálatok befejezéséig a miséket a ferencesek templomában vagy a Szent Mihály- kápolnában tartották. Az új templomot 1886-ban szentelték fel Szűz Máriának.

A torony megépítésére viszont csak tíz évvel később lett pénz, a római katolikus templomoktól megkülönböztető lenyűgöző ikonosztázára pedig újabb hat évvel később.

A restaurált ikonokon megtalálható Szűz Mária, az apostolok és a négy evangélista is (az evangélisták az ún. cári kapun láthatóak). A 12 apostol még a jobb szélső oltáron is megjelenik, ahol egyik közülük feltűnően hasonlít a híres kassai festőre, Halász-Hradil Elemérre (a festő bevallotta, hogy saját maga képmására festette). Más művészek ezt nem merték megtenni, mint ahogyan a karzatot díszítő olasz Domenico Riera sem.

A templomot körülbelül 20 évvel ezelőtt felújították, maguk a harangok 1989-ből valóak. Az eredetieket ugyanis a világháború alatt magukkal vitték a fasiszták. A totalitarizmus időszakában a görög katolikus vallás gyakorlását betiltották, a templomot elkobozták és az államilag elismert ortodox egyháznak adták. A forradalom után a dolgok szerencsére rendeződtek, így a templom ismét a görög katolikusok kezébe került. Még ha az épület neve változott is, a misék nyelve nem, így még ma is hallhatjuk őket ószláv nyelven.

https://amikassa.sk/2016/05/04/gorog-katolikus-szekesegyhaz/

 

Szent István ünnepe

A kassai magyar görög katolikus közösség rendszeresen szervez és részt vesz a többi magyar közösséggel együtt Szent István napi ünnepségeken. Együtt tekintünk szent királyunkra és próbáljuk példáját követni, itt és most megélni.  A 2016-os ünnepi istentisztelet imájából:

Mindenható Örök Isten, Te szabod meg a nemzetek sorsát, mégis vágysz barátságunkra, arra, hogy viszontszeressünk. Kérünk, hallgass meg minket, akik hazánkért, népünk megigazulása érdekében fordulunk Hozzád, szólítunk meg! Népünk csak Vele tud egy ütemben, elgondolásai szerint fejlődni. Nincs más út, nincs más módszer, nincs más gyakorlat. Adj segítséget a tisztánlátáshoz…. Engedje az Úr kibontakozni nemzetünk élni akarását. Kérünk teremts békét és örömöt szívünkben, legyen a mai ünnep mindannyiunk számára alkalom arra, hogy megújuljunk becsületben és felelősségtudatban, túllépjünk önzésünkön, vállaljuk egymás személyes, konkrét és közvetlen segítésének nehéz és szép feladatát!

Beszámolók az egyes ünnepi pillanatokról:
http://felvidek.ma/2016/08/akkor-lennek-boldog-okumenikus-istentisztelet-kassan-szent-istvan-napjan/
http://felvidek.ma/2015/08/merjunk-vadocba-rozsat-oltani-augusztus-20-ai-kassai-istentisztelet-2/
http://felvidek.ma/2015/08/merjunk-vadocba-rozsat-oltani-augusztus-20-ai-kassai-istentisztelet/
http://felvidek.ma/2014/08/szent-istvan-unnepe-kassan-2/
http://felvidek.ma/2014/08/szent-istvan-unnepe-kassan/
http://felvidek.ma/2012/08/isten-a-hatunk-mogott-all/

 

Zdieľaj: