Ruženec – jednoduchá, ale účinná modlitba

Počas tohto mesiaca sa do popredia dostáva aj modlitba posvätného ruženca. Jeho súčasťou je mnohokrát opakovaná modlitba „Raduj sa, Bohorodička, Panna Mária, milosti plná, Pán s tebou. Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života, lebo si porodila Krista, Spasiteľa a Vykupiteľa našich duší.“ Pripomeňme si niečo o jej pôvode.

Začiatok modlitby „Raduj sa, Bohorodička, Panna Mária, milosti plná,…“, vychádza z originálneho (gréckeho) textu Lukášovho evanjelia 1, 28: Χαῖρε, κεχαριτωμένη, ὁ κύριος μετὰ σοῦ, doslova: „Raduj sa, milosti plná, Pán s tebou!“ Sú to slová, ktorými sa ozval archanjel Gabriel k Bohorodičke počas zvestovania. Jej veľký význam a naplnenie vnímali kresťania od prvých čias Cirkvi. Napríklad, archeologické vykopávky v Nazarete, na mieste, kde teraz stojí Bazilika zvestovania, odhalili grafity na stenách starého židokresťanského obydlia z tretieho storočia, na ktorých možno čítať XE M (chaire Maria).

Klaňať sa možno iba Bohu, ale „úcta Cirkvi k Preblahoslavenej Panne Márii patrí k samej podstate kresťanského kultu. Tento kult, hoci je celkom osobitný, sa podstatne líši od kultu adorácie“ (KKC 971).

Emeritný pápež Benedikt XVI. náš vzťah k Bohorodičke vyjadruje týmito jasnými slovami: „Klaňanie chápeme ako pokorné a bezpodmienečné uznanie absolútnej Božej vznešenosti nad všetkým stvorením. Mária je stvorením ako každý z nás. Vo viere je našou Matkou. A rodičom predsa máme preukazovať úctu. Uctievať Máriu je biblické, pretože ona sama hovorí: „Hľa, od tejto chvíle blahoslaviť ma budú všetky pokolenia“. (Lk 1, 48)

Preto Cirkev pozná mariánske pútnické miesta, sviatky, akatist, mariánske piesne a modlitby, napríklad ruženec, ktorý je súhrnom celého evanjelia. Bohorodičke teda patrí úcta ako matke nášho Pána (porov. KKC 971).

Posvätný ruženec nie je iba modlitbou žien. Mnohí velikáni sa ju modlievali. Na tomto mieste spomeňme sv. Jána Pavla II., pápeža, ktorý povedal: „Ruženec je moja najobľúbenejšia modlitba. Je to nádherná modlitba, nádherná vo svojej jednoduchosti a hĺbke.“ Modlime sa ho!

Zdieľaj: