Neváhajme prijať pozvanie matky

Cirkev je ako naša matka, starostlivá a skúsená. Nie čudo. V jej lone bolo a je nespočítateľné množstvo ľudí, ktorých mnohorakosť je taká široká, že sa to vlastne ani nedá vyjadriť. Ona však vie, čo jej deti potrebujú. Vie to, pretože v nej pôsobí Svätý Duch, a to nenahraditeľným spôsobom. Svet, v ktorom žijeme, najmä v dnešnej dobe, sa mení, dá sa povedať, zo dňa na deň. Alebo človek v ňom? V každom prípade je človek týmito zmenami denno-denne ovplyvňovaný. Ale Cirkev je tá istá, je daná z lásky Bohom na spásu a plnosť života.

Predstavme si virtuálne, že by sme trávili nadchádzajúce Sviatky Narodenia a Bohozjavenia bez Cirkvi. Predstavme si, že by sme strávili Štedrý deň bez modlitby a trebárs v nejakom nákupnom centre so „slušnou“ hotovosťou, ktorá by nám dovolila nakúpiť aj predtým nedosiahnuteľné veci. Predstavme si Štedrý deň ako zimnú dovolenku trebárs aj v kruhu rodiny, ale bez Krista. Bez Spasiteľa. Predstavme si, že by sme nemohli prijať sviatosti, najmä sviatosť eucharistie. Predstavme si, že by sme nemali žiadneho kňaza, u ktorého by sme sa mohli vyspovedať. Ak k tejto predstave pridáme aj to, že by sme nemohli počuť čítania zo Svätého Písma a zúčastniť sa liturgických obradov, pocit prázdnoty by bol o to väčší. My máme možnosť sláviť Sviatky nie hocako.

Máme aj tohto roku možnosť sláviť ich v Cirkvi, kde toto všetko nachádzame. Nachádzame v tajomstve Boha milujúceho ľudí, ktorý v jestvovaní Cirkvi dennodenne aktualizuje to, čo sa udialo aj v Betleheme pred viac ako 2000 rokmi. Prijmime pozvanie Cirkvi k modlitbe a sviatostiam. Nech nás tento dotyk s Kristom učiní schopnými vzdať sa všetkého, čo zabraňuje príchodu Krista do nášho života, a otvoriť náruč pre Kristove dary, ktoré sú vždy život a radosť dávajúce.

Nech sa naplní v našich životoch pozdrav „Christós raždajetsja! Slavíte jeho!

Zdieľaj: